Smūtiji
kļūst arvien populārāki pasaules mērogos. Tomēr izrādās, ka “Smūtijs” un
“Blenderis” nemaz nav divi atšķirami jēdzieni. Smūtijus sāka atpazīt tikai līdz
ar blendera izgudrošanu. Tas ir kokteiļa konsistences apzīmējums, kas nozīmē
gluds, viendabīgs un maigs.
Smūtijs tiek izmantots, lai aprakstītu blendera
priekšrocības – cik labu, viendabīgu un dažādu sastāvdaļu smūtiju blenderis
spēj pagatavot! Turklāt – šie dzērieni pagatavojami tādi, kā tos vēlamies –
veselīgi, diētiski, spēcinoši, atvēsinoši un tā tālāk, tāpēc arī dažādās diētās
un svara ierobežošanas ēdienkartēs smūtiji ieņem diezgan augstu vietu.
Mūsdienās smūtiji kļuvuši par pieprasītiem un dārgiem dzērieniem, ko pārdod gan
kafejnīcās, gan veikalos. Tomēr daudz ekonomiskāk un izdevīgāk smūtijus gatavot mājās pašiem – izvēloties sastāvdaļas, garšas un veidus, kā pagatavot šos
veselīgos un garšīgos dzērienus. Vien jāizvēlas labs un kvalitatīvs blenderis!
Smūtijiem
daudz piemērotāks būs krūzes blenderis – lai gan tas aizņem vairāk vietas
virtuvē, tomēr ļauj sablendēt lielāku dārzeņu, ogu vai augļu apjomu. Daudz
izdevīgāk – pagatavot veselu krūzi smūtija un ieliekt ledusskapī, lai varētu
baudīt garšīgo smūtiju arī vēlāk. Tāpat, krūzes blenderiem visbiežāk uz krūzes
ir norādītas mērvienības, un tas atvieglos gatavošanas procesu.
Smūtiju
gatavošanai piemērotāki būs lieljaudas blenderi, jo tie var pārvērst pulverī
dažādas sastāvdaļas, ko pievienot smūrijam - riekstus, sēklas un tā tālāk.
Lieljaudas blenderi sasmalcina un samaisa dažādas sastāvdaļas sīkākās daļiņās,
nekā parasti virtuves blenderi. Savukārt tam, cik daļiņas ir kļuvušas mazas, ir
milzīga ietekme uz smūtija garšu un tekstūru.
Daži blenderi
jau laicīgi aprīkoti ar dažādiem režīmiem, piemēram, Smoothie režīmu, kas īpaši
paredzēts izcili garšīgu un kvalitatīvu smūtiju pagatavošanai. Šajā programmā
ierīce sāk darboties ļoti maigi, lai novilktu sastāvdaļas līdz asmeņu zonai un
novērstu sākotnējās lielās gaisa kabatas rašanos. Pēc tam blenderis izmanto
dažādu ātrumu un lieljaudas impulsu režīmu kombināciju, lai maksimāli izveidotu
mikroburbulīšu tekstūru, vienlaikus turpinot novērst lielo gaisa kabatu
rašanos.
Šāds pagatavots smūtijs būs vēl garšīgāks, jo visa blendera programma
paredzēta tieši specifiski šī dzēriena pagatavošanai. Tiesa, arī bez šādas
programmas izdosies pagatavot lielisku un gardu smūtiju ar krūzes lieljaudas
blenderi, tomēr blenderim ar šādu programmu jau ir izstrādāti dažādi knifi, kas
dzērienu padara vēl viendabīgāku un īpašāku.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru